Smarte energitiltak
Din kommune ønsker å bidra til at innbyggerne bruker energi mer effektivt og i større grad benytter lokale fornybare energikilder som solenergi
Energikilder
Hva skal energikilden til oppvarming og varmt tappevann være i årene fremover?
Dette er et aktuelt spørsmål og kanskje vanskelig å ta stilling til for styrene i boligselskap. Hvor mye er man villig til å investere for å spare energi og hvor langsiktig klarer man å være?
Mulighetene er mange:
- Smart styring (varme, lys og elbillading)
- Luft-til-luft varmepumpe
- Luft-til-vann varmepumpe
- Bergvarmepumpe
- Avtrekksvarmepumpe
- Fjernvarme
- Biofyringsolje
- Solceller
- Solfangere
Hvor mye vil de forskjellige energikildene vil koste i årene fremover? Mange mener at prisen på energi vil øke i årene som kommer og at det er overhengende sannsynlig at Norge vil få energipriser som nærmer seg våre naboland.
Ventilasjon og inneklima
Hvilken type ventilasjon har vi, og hvilke alternativer finnes?
Grovt kan ventilasjon deles inn i tre ulike ventilasjonstyper, naturlig ventilasjon, mekanisk avtrekksventilasjon og balansert ventilasjon.
Naturlig ventilasjon er den eldste formen av ventilasjon og vanlig før 1970 – tallet. Den er basert på at varm og fuktig luft stiger naturlig opp over tak gjennom kanaler fra kjøkken- og våtrom. Dette fører i sin tur til at frisk luft trekkes inn gjennom ventiler i vegg og/eller vindu.
Mekanisk avtrekksventilasjon ble tatt i bruk i begynnelsen av 70-tallet. En typisk installasjon er en avtrekksvifte på loftet med utblåsing av luften (avkast) via takhatt. Fra avtrekksviften går det kanaler til kjøkkenvifte og våtrom, og den fuktige, forurensede og brukte luften ventileres ut. Frisk luft dras inn gjennom friskluftventiler i vegg eller spalteventiler i vindu
Balansert ventilasjon har to hovedfunksjoner. Det trekker brukt og forurenset luft ut av bygget (avtrekk) og tilfører ren, filtrert og temperert luft inn i boligen (tilluft). Dette gjøres via to separate kanalsystemer, ett for å fjerne luft og ett for å tilføre luft. Ventilasjonskanaler er ganske plasskrevende som noen ganger gjør det vanskelig å installere i eldre bygg, men ved vesentlige oppgraderinger så lar det seg gjøre.
Vinduer
Stort varmetap
Vinduer byttes er ofte fordi de er mekanisk slitte eller utsatt for råte og punktering. Selv om vinduene i et bygg utgjør bare 5 til 10 prosent av den totale ytterflaten, kan vinduene stå for hele 40 prosent av varmetapet. Kvaliteten på glasset, størrelsen på vindusarealet, lufttettingen og isoleringen rundt vinduet avgjør hvor stort varmetapet er. Det er viktig å se ting i sammenheng. Eksempelvis kan reduksjon av varmetap ved bytte av vinduer samtidig som varmepumpe vurderes, føre til et rimeligere varmepumpesystem fordi varmepumpen ikke trenger å være så stor.
Isolasjon
Den energien som ikke brukes er den billigste
Riktig isolasjon sørger for bedre komfort og lavere kostnader. Godt isolerte bygg vil bidra til både lavere oppvarmingskostnader og mer komfortable temperaturer på vinteren og sommeren. En annen god bruk av isolasjon er på tekniske installasjoner som for eksempel på rør, pumper etc. I eldre borettslag og sameier er det lange strekk med gammel rørisolasjon som er svært lønnsomt å bytte. Vanligvis er disse investeringene nedbetalt på få år og varer gjerne i over 50 år.